Toplumsallaşma
Sosyolojideki Toplumsallaşma Kavramına Dair:
TOPLUMSALLAŞMA NEDİR?
Toplumsallaşma kavramı bireyin toplumla girdiği etkileşim sonucunda toplumun bir üyesi olması sürecini ifade etmektedir.
Toplumsallaşma bireylerin içinde bulundukları toplumun değerlerini, inançlarını, normlarını, rol beklentilerini, davranış tarzlarını içselleştirme sürecidir. Toplumsallaşma bireylerin içinde bulundukları kültürü içselleştirme süreci olarak da tanımlanabilir.
Toplumsallaşma sürecinde bireyler bir kimlik edinirler. Toplumun, dünyanın ve kendilerinin kim olduklarına dair bir bilinç geliştirirler. Bu kimlik oluşturma süreci bireyin yaşayabilmesi ve çeşitli hedefler edinebilmesi için gereklidir.
Toplumsallaşma bireylerin doğum öncesinden ölüme kadar geçen süre içerisinde içinde bulundukları toplumun kültürünü içselleştirerek toplumun uyumlu bir üyesi haline gelmesi sürecidir.
Toplumsallaşma süreci bireyin toplumsal etkiye maruz kalmasıyla başlar ve ömür boyu sürer. Sosyologlar bireylerin doğumdan önce toplumdan etkilenmeye başladıklarını düşündükleri için toplumsallaşmayı doğum öncesinden başlayan ve bireyin ölümüne kadar devam eden bir süreç olarak görürler. Bu durum bireylerin tüm bu süreç boyunca toplum tarafından yönlendirildiğini ortaya koymaktadır. Birey sürekli toplumun beklentilerini, değerlerini, inançlarını ve rollerini karşılamak zorundadır ve bu çerçeveye göre de hareket eder.
BİREY TOPLUMSALLAŞMANIN ETKİLERİ KARŞISINDA ÖZGÜR HAREKET EDEBİLİR Mİ?
Günümüz toplumlarında bireyler farklı kültürlerden ve toplumlardan etkilenmektedir. Bu nedenle bireylerin hayatı boyunca tek bir kültürün ya da toplumun amaçları doğrultusunda toplumsallaşmaya maruz kalmaları da mümkün değildir. Bireyler farklı toplumsallaşma tecrübeleri yaşayabilmektedir. Hatta toplumsallaşma sürecinde bireyler birbirleriyle çelişen değerler, inançlar ve normlarla vb karşılaşmaktadırlar. Bu durumda bireylerin bu unsurlar arasında seçme tercihi ortaya çıkabilmektedir. Ancak bazı sosyologlar da bu sürecin bireyin kendi özgür kararlarını verme süreci olarak değerlendirilmesini eleştirirler. Çünkü bu süreç de belirli alternatiflerden birini seçmekle sınırlıdır.
TOPLUMSALLAŞMA ARAÇLARI NELERDİR?
Toplumsallaşma sürecinde toplumun bireylere inançları, değerleri ve normları vb aktarmak için çeşitli kurumlar etkilidir. Bu kurumlara toplumsallaşma araçları denir. Toplumsallaşma araçları birey ile toplum arasında aracılık yaparak bireylerin gündelik yaşamları içinde toplumun beklentilerini karşılamalarına öncülük eder.
Sırasıyla Toplumsallaşma Araçları:
-Aile: Bireylerin toplumsallaşmaya maruz kaldıkları ilk toplumsallaşma aracıdır. Bireyler ailede ömür boyu etkisi sürecek değerleri, inançları, normları vb. edinirler. Fakat ailenin etkisinin günümüzde giderek azaldığı düşünülmektedir. Çocuk için doğrunun referansı anne-babadır.
-Eğitim-Okul: Bireylerin aile dışında etkilendikleri ilk toplumsallaşma aracıdır. Aileden sonra bireylerin en çok etkilendikleri toplumsallaşma aracı olarak kabul edilir. Özellikle çocukluk döneminin sonlarında etkisi artar. Çocuklar öğretmenlerini rol model olarak benimser. Toplumun ideal kültürünün bireye aktarılmaya çalışıldığı toplumsallaşma araçlarıdır.
-Akran Grupları: Ergenlik döneminde baskın olan toplumsallaşma aracıdır. Arkadaş grupları bireylerin farklı ailelerin inançları, değerleri, davranış tarzları ve normları ile tanıştıkları bir dönemdir. Bireyin farklı davranış tarzlarından ve değerlerden etkilenmesi kimlik oluşum sürecinde çatışmalar yaşamasına neden olur.
-Çalışma Yaşamı: Yetişkinlik döneminde bireylerinyaşamlarının çoğunluğunu geçirdikleri toplumsallaşma aracıdır. Bu nedenle çalışma yaşamının etkileri bireyin toplumsallaşmasını etkiler. Bireyler başarılı olmak, daha çok para kazanmak, yaşam kalitesini arttırmak gibi amaçlarla motive edilir. Çalışma yaşamı bireyin farklı değerlere ve inançlara sahip bireylere bir arada yaşamasını gerektirir. Bireyin kimliği oturduğu için daha dengeli ilişkiler kurması beklenir.
-Kitle iletişim araçları, günümüzdeki en etkili toplumsallaşma araçları olarak kabul edilir. Televizyon, cep telefonu, internet, sosyal medya gibi yeni teknolojileri ifade etmede kullanılır. Bu araçların bireylerin yaşamında kapladığı alan giderek artmaktadır. Bu nedenle bireyler değerleri, inançları, davranış tarzları ve rolleri bu araçlar aracılığıyla edinmektedirler. Toplumun geleneksel beklentileriyle kitle iletişim araçlarının sundukları çoğu zaman çelişkili olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder